vineri, 7 octombrie 2011
Ceaiul de tei
Cum incepe vremea rece devin consumatoare inraita de ceai. Am o gramada de ceaiuri in colectia din dulap.
Astazi ma gandeam sa va vorbesc despre ceaiul de tei care are o multime de proprietati benefice. Am baut chiar saptamana asta pentru ca am racit putin, iar acest ceai ma calmeaza foarte bine.
Pentru un efect maxim al ceaiului, florile de tei trebuiesc culese imediat dupa ce au inflorit.
Infuzia de ceai de tei diminueaza tensiunea nervoasa, anxietatea, si ajuta la dormit. Este recomandata chiar si pentru copiii foarte activi.
Ceaiul de tei poate fi consumat daca exista simptome asociate cu: tensiunea, durerile de cap, dureri menstruale, colici, crampe.
Datorita efectelor relaxante, in combinatie cu bioflavonoidele, ceaiul sau infuzia de tei este un bun remediu pentru hipertensiune arteriala, arterioscleroza.
Una dintre cele mai importante calitati este tratarea afectiunilor respiratorii si a celor digestive, fie si acestea de scurta durata.
Ajuta in dureri usoare ale vezicii biliare, deranjari la stomac, indigestii si in cazul in care excesul de gaze face ca stomacul sa preseze asupra inimii (cunoscut, de asemenea, sub denumirea de sindromul gastrocardiac).
Ceaiul de tei actioneaza ca un sudorific, daca este baut fierbinte. Sudorificele induc o febra usoara, de aceea, facand posibila intarirea sistemului imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor. Aceasta febra nu creste foarte mult deoarece asudand temperatura corpului se raceste.
Daca este sa luam in functie de ce parti ale teiului sunt folosite pentru ceai:
Florile de tei ajuta la: raceli, tuse, bronsite, boli infectioase, dureri de cap (in special migrene), diuretic (mareste producerea de urina si ajuta la eliminarea toxinelor), antispasmodic (reduce spasmele), sedativ.
Frunzele de tei ajuta la tratament intern (pentru deranjamente intestinale), tratament extern (pentru ulcer la picioare).
Lemnul ajuta la tratament al tulburarilor de ficat si ale vezicii biliare, celulite (inflamari ale tesutului conjunctiv).
In cosmetica
-Este recomandat pentru tenul cu pori dilatati
-In cazul in care iti simti ochii iritati si obositi, poti folosi comprese cu infuzie din flori de soc si flori de tei: peste 30 g soc si 30 g flori de tei se toarna un litru de apa clocotita si se lasa sa infuzeze 30 de minute. Compresele se mentin 10-15 minute.
-Pielea va fi mai catifelata dupa o baie in care ai adaugat un decoct din flori de tei: 500 g de flori la 2 litri de apa, se fierb 5 minute, apoi se acopera vasul si se lasa sa infuzeze alte 30 de minute.
Stiai ca...
-Perioada optima de recoltare a florilor este la una-doua zile dupa ploaie, pe timp cald si insorit.
-Copacul poate atinge o inaltime de 28-30 de metri si un diametru de 3 metri. Este unul dintre cei mai longevivi arbori: poate atinge incredibila varsta de 1.000 de ani si poate produce pana la 100 kg de flori.
-Mierea din flori de tei este unul dintre cele mai apreciate produse in toata lumea. In general, este utilizata in medicina si la prepararea lichiorurilor.
-Teiul era considerat de catre civilizatiile germanice vechi un arbore sacru, in timp ce pentru celti acesta simboliza altruismul. In Evul Mediu, indragostitii isi jurau dragoste vesnica la umbra unui tei, intrucat exista credinta ca acest copaci ii determina pe oameni sa spuna adevarul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu